ISI YALITIM NEDİR?

Isı yalıtım; yapı ve yapı malzemelerin yetersiz kaldığı ortamlarda herhangi bir yalıtım malzemesi kullanılarak ortamdan dışarı olan enerji akışının indirgenmesidir.

Kışın binayı ısıtmak için üretilen sıcak havanın dışarıya kaçmasını , yazın ise  dışarıdaki sıcak havanın içeriye girmesini önleyerek  konfor, ekonomik ve  tasarruf sağlamak amacıyla yapılan uygulamalara ısı yalıtım denir.

ISI YALITIM NEDEN YAPILMALI?

Artan dünya nüfusu’ na paralel olarak enerji kaynakları çok hızlı bir şekilde tüketilmektedir. Bu artışı karşılamaya çalışan doğal kaynaklar ise gün geçtikçe tükeniyor. Kontrolsüz enerji tüketimi nedeniyle dünyamızın geleceği tehdit altında. Dünya kaynaklarını verimli bir şekilde kullanmak, hem kendi bütçemize hem de coğrafyamıza önemli ölçüde katkı sağlar. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak ve kaynakları daha verimli bir şekilde kullanmak mümkündür elbette. Doğal kaynakların önemli bir kısmı yakıt olarak kullanılıyor. Binalarda ısı kayıpları; kapı, pencereler, çatı, zemin, havalandırma ve duvarlarda oluşmaktadır. En yüksek enerji kaybının oluştuğu yerler ise yapıların duvarlarıdır. Bu ısı kayıplarının önlenmesi ve ideal ısının binalarda daha uzun süre muhafaza edilebilmesi, duvarlarda ısı yalıtımı ile mümkündür. Doğru bir yalıtım ısıtma ve soğutmada %40 ile %60 varan enerji tasarrufu sağlar. Dış cephe mantolama, izolasyon, ve ısı yalıtım,  yapıların dayanıklılığını artırarak ömrünü uzatıyor. Sağladığı enerji tasarrufuyla yatırım maliyetlerini düşürüyor. Dekoratif görünümüyle binalarınıza değer katıyor. Doğru bir izolasyon, dış cephe kaplama ve   ısı yalıtım her zaman kazandırır. 

ISI YALITIM ÜLKEMİZE ZARAR VE FAYDALAR

Yapılan çalışma ve hesaplamalarda ülkemizde mantolama ve yalıtımsız yapılarımızın mevcut durumu yıllık 10 milyar dolar ülkemizim ekonomisine zarar vermektedir. Isı yalıtımın standart yönetmeliklere uygun olarak yapıldığında, ülkemizin yılda 2 ile 4 Milyar Dolar tasarruf yapabileceğini göstermektedir. Enerji tasarrufu ülke ekonomisine ve toplumsal refahımız açısından önemli ölçüde katkıda sağlar. Küresel ısınmadaki mücadeleye de yardımcı olmaktadır. 

ISI YALITIMIN MALİYETİ NEDİR? 

Isı yalıtım fiyatı, binanın yapım aşamasındaki maliyetinin   %5  ile %10  arasında  önemli ölçüde değişmektedir. Isı yalıtım, dış cephe mantolama, çatı kaplama, izolasyon, su yalıtım, zemin, taban ve tavanların yalıtımı yapılarak  yenilenen yapılarda kendini amorti etmesi 3 ile 5 yıl arasında gerçekleşmektedir. 

BÖLGELERE GÖRE YALITIM KALINLIĞI  VE MEVCUT UYGULANAN KALINLIK. 

Türkiye’nin 7 bölgesin deki iklim koşullarına göre sıralama şu şekildedir. 

  • Marmara bölgesi enerji verimliği için 10 cm iken, mevcut uygulama kalınlığı 5 cm dir. 
  • Ege bölgesi enerji verimliği için 8 cm iken, mevcut uygulama kalınlığı 4 cm dir.
  • İç Anadolu bölgesi enerji verimliği için 12 cm iken, mevcut uygulama kalınlığı 6 cm dir.
  • Güneydoğu Anadolu bölgesi enerji verimliği için 10 cm iken, mevcut uygulama kalınlığı 5 cm dir. 
  • Doğu Anadolu bölgesi enerji verimliği için 16 cm iken, mevcut uygulama kalınlığı 8 cm dir. 
  • Karadeniz bölgesi enerji verimliği için 10 cm iken, mevcut uygulama kalınlığı 5 cm dir. 
  • Akdeniz bölgesi enerji verimliği için 8 cm iken, mevcut uygulama kalınlığı 4 cm dir. 


"Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği" kapsam itibarı ile önemli bir yenilik getirse de enerji tüketimlerinin sınırlandırılması noktasında TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları standardı kapsamında tanımlanmış limit değerlerden farklı bir sınır değer ortaya koymamaktadır. Dolayısıyla bir binanın ısıtma amaçlı yakıt tüketiminin TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları standardında tanımlanan limit değerlerin altında kalacak şekilde tasarlanması zorunludur. Isıtmanın dışındaki diğer enerji tüketim alanlarına özel bir sınır değer tanımlanmamış olmakla birlikte binanın toplam enerji tüketimi ve CO2 salımları için bir sınırlama getirilmiş ve yeni binaların en az C sınıfı olmaları zorunlu kılınmıştır. C sınıfı binalar mevcut mevzuatın şartlarına asgari de uyan binalara karşılık gelmektedir. Dolayısıyla TS 825 standardına uygun olarak asgari yalıtım kalınlıklarında tasarlanan binaların ısıtma amaçlı enerji tüketimleri C sınıfı olacaktır. Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nde 19 Şubat 2022 tarihinde yapılan değişiklikle Neredeyse Sıfır Enerjili Bina (NSEB) tanımı yönetmeliğe ilave edilmiştir. Yapılan değişiklikle 1 Ocak 2023'ten itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binaların enerji performans sınıfının en az 'B' olacak şekilde inşa edilmesi ve kullanılacak enerjinin en az yüzde 5'ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması zorunlu hale getirilmiştir. Ayrıca Yönetmelikle 01 Ocak 2025’ten itibaren NSEB bina şartı bir parseldeki toplam inşaat alanı 2 bin metrekareden büyük tüm binalarda aranacak olup bu binalarda yenilenebilir enerji kullanım oranının en az %10 olmasının zorunlu tutulacaktır. Bu durum yalıtım kalınlıklarının cephelerde ve döşemelerde en az 2-3 cm, çatılarda ise 4-6 cm artmasını ve daha nitelikli kaplamalı yalıtım camı ünitelerinin kullanımını beraberinde getirmektedir. Tasarlanan binanın enerji sınıfının iyileştirilmesi ancak TS 825 standardına göre belirlenen yalıtım kalınlıklarının üzerine çıkılması ile mümkündür. Tasarımdan, uygulamaya kadar tüm yönleri ile bir uzmanlık dalı olan yalıtımın ana unsurları "doğru detay", "nitelikli malzeme" ve "sağlıklı uygulama"dır. 12 Ağustos 2001 tarih ve 24491 sayılı resmi gazete ile yayımlanan "Yapı Denetimi Uygulama Usul ve Esasları Yönetmeliği" ile ısı yalıtımı uygulamalarının denetimi, Yapı Denetim Kuruluşlarına verilmiştir. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 2001 tarihinde 19 pilot ilde başlayan Yapı Denetim 01 Ocak 2011 tarihinden itibaren Yapı Denetim Sistemi ülke geneline yayılmıştır. Kaynak: İZODER

YALITIM ÇEŞİTLERİ NELERDİR? 

  • Isı yalıtım 
  • Su yalıtım 
  • Isıtma ve soğutma yalıtımı 
  • Ses yalıtım 
  • Yangın yalıtım 
  • Tesisat yalıtımı 
  • Nem yalıtımı 

ISI YALITIM SİSTEMLERİ? 

  • Dış duvar  
  • Yalıtım levhası ( Xps levhalar, Eps levhalar, Taş yünü levhalar, Diğer. )
  • Yapıştırma harcı 
  • Dübel (çelik ve plastik) 
  • Köşe profil 
  • File 
  • Sıva harcı 
  • Astar 
  • Dekoratif sıva 
  • Boya  

YALITIM NERELERDE YAPILMALI:

Yapı ve konutlarınızın  tüm bölgelerinde; dış duvar, pencere, taban, tavan, çatı, teras, sığınak, banyo, mutfak, temel ve bodrum duvarları ve döşeme gibi bir çok alanda yapılmalıdır.   

ISI YALITIM MALZEMELERİN TANIMLARI VE DEĞERLERİ

TAŞ YÜNÜ 

İnorganik bazalt taşın  1350 C – 1450 C de eritilerek elyaf haline getirilmesi ile oluşan ısı yalıtım levhasıdır.

Taş yünü nün ısı iletkenlik değerinin çok düşük olması onu iyi bir yalıtım malzemesi yapmaktadır. Yangına karşı dayanımı 650 C'ye kadar olan bu malzeme A1 sınıfına girerek yangın yalıtım tanımı da taşımaktadır. Ayrıca taş yünü levha malzemesi içindeki çapraz geçişli sayısız elyaf yapıları sayesinde iyi bir ses izolasyonu  sağlar. 

EKSPANDE POLİSTREN VE KARBONLU KÖPÜK  (EPS)

Genleştirilmiş karbon takviyeli polistren granüllerinden oluşan eps ısı yalıtım levhasıdır. Düşük buhar geçirgenlik direnci sayesinde yapılarımız çok rahat nefes alıp vermektedir. İç duvarlarımızdaki nem, rutubet ve boya dökülmelerini önler. Isı iletkenlik değeri düşük olması onu iyi bir ısı yalıtım malzemesi yapmaktadır.  

EKSTÜREDE POLİSTREN KÖPÜK (XPS)

Homojen  yapı ve kapalı hücre yapısına sahip  ısı ve özellikle  su yalıtımın vazgeçilmez bir ürünüdür. Kararlı hücre yapısı sayesinde XPS bünyesine su almaz ve nemden etkilenmez. Hücrelerin içindeki hareketsiz kuru hava hapsedilir ve bu sayede ısı yalıtım sağlamakla birlikte zamanla hacim olarak değer kaybetmez. 

DİĞER ÜRÜNLER…

TOP