ÇATI NEDİR?

Bir yapıyı üstünden etkileyen yağmur, kar, rüzgar, sıcak ve soğuk gibi dış etkenlerden korumak amacıyla inşa edilen yapı elemanına çatı denir. Çatılar ahşap, çelik ve betonarme malzeme ile yapılabilirler. Çatı yapımında, en çok ahşap kullanılmaktadır. Ancak büyük iş yerleri, garaj, fabrika vb. yapılarda dayanımlarının yüksek olması nedeniyle betonarme ya da çelik çatılar tercih edilir. Çatıların kar ve rüzgar yüklerini emniyetle taşıyabilmeleri, yağmur ve kar sularını bina içine almadan, en çabuk ve düzenli biçimde yağmur oluk ve borularına akıtarak, binadan uzaklaştırmaları gerekir. Ayrıca çatılara uygun eğim, şekil ve boyut verilerek, estetik görünmeleri sağlanmalıdır.

ÇATI KAPLAMA KALİTESİ

Bir çatı kaplamasının kalitesi iki ana bileşene bağlıdır;

1- Çatı kaplamasının alt yapısı, (taşıyıcı sistem)

2- Çatı kaplama malzemesinin yapısal ve niteliksel özellikleri.

ÇATI GRUPLARI NELERDİR

Türkiye’deki çatılar;  Teras, Kırma, ve Sanayi olmak üzere üç gurupta toplanmaktadır. Teras çatılar; Ülkemizde güney bölgelerde kullanılan tek tercih diyebileceğimiz çatı tipidir. Diğer bir çatı türü olan kırma çatılar  her nevi konut çatısı ile bir veya birkaç katlı büyük inşaatların çatılarında, sanayi çatıları ise fabrika türü binalarda uygulanmaktadır.

1-METAL ESASLI

a) Üzeri doğal taş kaplı panel ve kiremitler,

b) Boyalı, doğal taş kaplamasız panel ve kiremitler,

c) Sandviç paneller,

     I. İki yüzü metal kaplı paneller,

    II. Bir yüzü metal, bir yüzü kağıt plastik paneller,

   III. İki yüzü metal kaplı kompozit olmayan paneller.

 d) Tek kat metal kaplamalar (boyalı ve boyasız)

     I. Galvanizli sac,

    II. Alüminyum,

   III. Bakır.

2-KİL ESASLI

3-ÇİMENTO ESASLI  

  a) Çimento esaslı kiremit,

   b) Lifli çimento esaslı levhalar.

4-BİTÜM ESASLI

  a) Üzeri doğal taş kaplı shingle,

  b) Sinüs oluklu ondüle levhalar,

  c) Üzeri doğal taş kaplı rulo.

 5-PLASTİK ESASLI

  a) Polikarbonat (PC) esaslı levhalar,

  b) Cam takviyeli polyester (CTP) levhalar,

  c) Akrilik cam (PMMA) esaslı malzemeler,

  d) Diğer plastik esaslı kaplamalar,

ÇATI ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Konut pazarında kil esaslı kiremitler % 90  gibi bir oran ile en büyük paya sahiptirler. Pişmiş kilden üretilen kiremitler doğal olmaları ve sağladıkları bir çok farklı üstünlükleri nedeniyle tercih edilmektedirler. Kil kiremitler yoğun yağış alan bölgelerde doğanın çetin koşullarına karşı çatıları güvenle korumaktadır. Kilin tamamen doğal oluşu, kiremitlerin doğa ile olan uyumunu sağlamakta bünyesinde doğaya zararlı kimyasallar bulundurmamasından dolayı ekolojik  dengenin bozulmasına da neden olmamaktadır. Bu nedenlerle çatıların doğal örtüsü yine doğanın bir parçası olan pişmiş kil ile örtülmektedir. Türkiye’nin tek kat metal çatı kaplamaları ile tanışması 1970’li yıllarda başlamıştır. İki kat metal arasına izolasyon malzemesi kullanılarak yapılan sandviç paneller ise 1985 civarlarında ilk kez kullanılmaya başlanmıştır. Gerek tek kat örtülerin değiştirilmesi gerekse yeni yapılan binalarda giderek daha çok tercih edilmeye başlamasıyla sanayi ve ticari yapıların vazgeçilmez çatı kaplama malzemesi haline gelmiştir. Sandviç panelde nihai ürün standardının olmaması sektörde sıkıntı yaratmaktadır. TSE’ nin sandviç panellerle ilgili olarak sadece sandviç panel yapımında kullanılan malzemeleri belirlemeye yönelik bir standardı bulunmaktadır. Bitümlü bir malzeme olan Shingle, renkli mineral granül, fibrocam ve kumlu yüzeyden oluşur. Esnekliği sayesinde tüm çatılarda uygulanabilen Shingle en hafif çatı kaplama malzemesi olması tercih nedeni olmasına yol açmıştır. Çatılarda tonlarca yük yerine, görüntüsü ve renkleri mükemmel, en önemlisi hafif, inşaatlar için vazgeçilmez ve ideal bir malzemedir. Kolay döşenmesi zaman ve işçilikte tasarruf sağlar. Çünkü Shingle zorlu hava koşullarında dayanıklı, ince detaylarda kolay çözümlü, bakım gerektirmeyen, süratle uygulanabilme özelliğine sahiptir. Değişik renk seçeneklerinin yanı sıra çeşitli modelleri de mevcut olan Shingle çatılarda şık ve farklı bir görüntü yaratır.

ÇATI ÇEŞİTLERİ

Çatılar, eğimli yüzeylerinin şekil ve sayısına göre sınıflandırılır.

1. Sundurma Çatı

2. Beşik Çatı

3. Kırma Çatı

4. Mansard Çatı

5. Fenerli Çatı

6. Kombine (Kelebek) Çatı

7. Testere Dişli (Şet) Çatı

8. Kanatlı Çatı

9. Kule Çatı

10. Kubbe Çatı

11. Silindir Çatı

TOP